Brygglån till företag – vad innebär det?

Ett brygglån, även kallat överbryggningslån, kan företaget använda för att ersätta intäkter som ännu inte inkasserats. Det kan även komma till pass om försäljningen gått ner tillfälligt, samt vara ett stöd om företaget upplever någon annan form av ekonomisk kris. 

Med andra ord ett lån anpassat till att stötta verksamheter under tuffare perioder. Det är alltså inte ett lån utformat till att göra investeringar eller expansion. Brygglånet är istället ett lån som kan förhindra att företaget hamnar i en så svår ekonomisk situation att det leder till konkurs.

Extra förskott

Om du till exempel har vunnit ett anbud som kräver att du utför delar av arbetet innan du får betalt kan det vara en idé att ansöka om ett brygglån. Det är nämligen ett lån som är anpassat till verksamheter som vanligtvis har bra likviditet men som behöver ett tillfälligt ekonomiskt stöd. Samtidigt kanske du inte vill öka företagets skuldsättning vid dåliga tider. Brygglån har emellertid bättre villkor när det gäller amorteringskrav och räntor än vanliga företagslån.

Högre krav

I och med de fördelaktiga villkoren ställer långivarna högre krav på företaget likviditet, tillväxtpotential och krav på säkerhet eller medfinansiering. Det beror på att brygglån är utformade för att passa företag som normalt är bärkraftiga. Läs mer här för att få mer information.