Bygg ett nätverk hemma – vad behöver du?

När man pratar om nätverk hemma brukar man oftast mena att datorerna, surfplattorna och telefonerna hemma alla ska kunna använda internet. Oftast vill man kunna spela musik i samma högtalare, skriva ut från samma skrivare eller kunna dela filer med varandra.

Kom igång med ditt hemmanätverk

Det kräver en del av dig för att lyckas med att bygga ett nätverk hemma. Klicka här för att komma igång på bästa sätt. Många prylar kan idag kommunicera trådlöst och ditt trådlösa nätverk är begränsat. Om du kan ansluta prylarna med kabel till routern, så gör det. En smart lösning kan vara att installera en nätverksswitch, därför att då kan alla enheter i rummet kabelanslutas till denna. När det bara är de trådlösa enheterna som använder nätverket innebär det bättre prestanda.

Bra att veta

Modemet tar hand om signalen och omvandlar denna till något som ditt nätverk kan använda sig av. Tack vare att routern delar ut internetkopplingen kan flera enheter samtidigt kopplas upp. Accesspunkten skapar ett trådlöst nätverk som dina trådlösa prylar kan se men en Switch delar upp signalen i en kabel till flera kablar. Med en förlängare kan du förstärka och förlänga det trådlösa nätverket.